Contents
- 1 Çiriş otu nasıl pişiriliyor?
- 2 Yumurtalı çiriş otu nasıl pişirilir?
- 3 Çiriş otu haşlanır mı?
- 4 Çiriş otu nasıl tüketilir?
- 5 Çiriş otu nasıl bir şeydir?
- 6 Çiriş otu nerede bulunur?
- 7 Ciris otu kavurmasi nasil yapilir?
- 8 Çiriş dolapta nasıl saklanır?
- 9 Semiz kavurması nasıl yapılır?
- 10 Çiriş otu hangi yöreye aittir?
- 11 Çiriş otu tadı nasıl?
- 12 Çirişin yanına ne gider?
- 13 Çiriş otu çiğ yenir mi?
- 14 Çiriş otu çiçeği yenir mi?
- 15 Çakşır otu suyu nasil kullanilir?
Çiriş otu nasıl pişiriliyor?
Çiriş Otu Yemeği Nasıl Yapılır?
- Zeytinyağını bir tencereye alıp ısıtın. Üzerine soğanı yemeklik doğrayıp kavurun.
- Domates salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.
- Üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
- Ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
Yumurtalı çiriş otu nasıl pişirilir?
Tencereye sıvı yağı koyup içine doğradığınız soğanları ilave edin. Soğan kavrulunca içine çiriş otunu boşaltın. Biraz kavurduktan sonra içine tuz ve pul biberini ilave edin çiriş otu suyunu salıp iyice kavrulduktan sonra üzerine yumurtaları kırın yumurta pişince servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Çiriş otu haşlanır mı?
Tuz ve su konulmuş tencereye çiriş otları atılır. Kaynatılarak rengi değişene kadar haşlanır. Haşlanan otu suyundan süzülür.
Çiriş otu nasıl tüketilir?
ÇİRİŞ OTU NASIL TÜKETİLİR? Çiriş otu da tıpkı pırasa ya da ıspanak gibi yemeği yapılarak tüketilir. Bazı yörelerde yıkanıp kesilerek kızartılır üzerine yumurta kırılır kahvaltılarda ya da tarlalarda ara öğün olarak yapılır.
Çiriş otu nasıl bir şeydir?
Beyaz çiçekleri sayesinde hemen tanınabilen çiriş, otsu bir bitki. Tüketim için kullanılan çiçeksiz kısmı pırasaya çok benzediği için halk arasında yaban pırasası ya da dağ pırasası olarak anılabiliyor. Bunun dışında çiriş, farklı yörelerde kirkiş otu, kirgiç ya da güllük olarak da biliniyor.
Çiriş otu nerede bulunur?
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen çiriş otu; sarızambak, dağ pırasası, yabani pırasa, gülik, güllük, kirkiş otu, kirgiç ve çiviş olarak da bilinen zambakgiller ailesinden sarı çiçekli ve çok yapraklı bir bitkidir.
Ciris otu kavurmasi nasil yapilir?
Çiriş Otu Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Çiriş otunu taze soğan ayıklar gibi ayıklayıp ucundaki sap kısımlarının bir kısmını kesin.
- Çok küçük olmayacak şekilde doğrayın ve iyice yıkayın.
- Soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağı ile kavurun, kavrulduktan sonra çiriş otunu ve tuzu ilave edip pişmeye bırakın.
Çiriş dolapta nasıl saklanır?
Sararan yaprakları seçilir, yapraklarının uçları sararmaya başlamışsa kesilir ve tek tek ayrılan çiriş yaprakları pırasa gibi iki, üç kez yıkanarak temizlenir. Temizlenen çiriş otları eğer saklanacak ise haşlanmadan buzdolabı poşetlerine konarak buzdolabında saklanabilir.
Semiz kavurması nasıl yapılır?
Semizotunu güzelce yıkayın ve kök kısımlarını kestikten sonra doğrayın. Soğanı ince ince doğrayın. Doğradığınız soğanları bir tavada zeytinyağıyla pembeleşinceye dek kavurun. Kavurduğunuz soğanların üstüne salçayı ekleyin ve kokusu çıkana dek kavurduktan sonra, doğranmış semizotlarını ekleyin ve tekrar kavurun.
Çiriş otu hangi yöreye aittir?
Çiriş otu ülkemizin hemen her tarafında yetişebilen nadir bitkiler arasındadır. Yoğunluklu olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bu ot aynı şekilde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun pek çok şehrinde de görülür.
Çiriş otu tadı nasıl?
Ispanağa benzer şekilde pişirilir. Familyası: Zambakgiller familyasından rozet yapraklı, sarı çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yetiştiği Yerler: Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da dağlık bölgelerinde ve İç Anadolu’da yetişir. Tadı ve Aroması: Pırasaya benzer hafif tatlı bir lezzeti, kendine özgü bir kokusu vardır.
Çirişin yanına ne gider?
Afiyet olsun. Yumurtalı olanı soğan ve çiriş kavrulunca ayırmıştık tavayı kızdırıp biraz daha kavrulup otu yumuşayınca yumurtayı kıralım.
Çiriş otu çiğ yenir mi?
Zambakgiller ailesine ait, özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu ile Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde endemik olarak yetişen çiriş otunun tadı oldukça lezzetli ve birçok farklı şekilde tüketilebiliyor. Çiğ olarak yenebildiği gibi, etli ve zeytinyağlı yemeği yapılıyor. Haşlaması üzerine yoğurt ya da yumurta konarak yeniyor.
Çiriş otu çiçeği yenir mi?
Özellikle Mart ve Nisan aylarında oldukça fazla olarak bulunur. Çiriş otu bir sebze olarak mutfaklarda oldukça fazla tüketilir. Yemeklerde, çorbalar da, böreklerde kullanılan oldukça faydalı yeşil bir sebzedir. Aynı zamanda isteğe göre çay olarak da tüketilebilir.
Çakşır otu suyu nasil kullanilir?
2 tatlı kaşığı çakşır otu üzerine 500 mililitre kaynamış sıcak su eklenerek demlenmesini ve sonra demlenen çayın süzülerek aç karnına günde 2-3 kez içilmesini önermektedir.