Contents
- 1 Alabaş Yemeği nasıl yapılır?
- 2 Alabaş nasıl tüketilir?
- 3 Alabaş ile neler yapılabilir?
- 4 Alabaş kızartması nasıl yapılır?
- 5 Alabaş fırında nasıl yapılır?
- 6 Alabaş neye iyi gelir?
- 7 Alabaşın zararları nelerdir?
- 8 Alabaş uyku yapar mı?
- 9 Alabaş nasıl saklanır?
- 10 Alabaş ne kadar tüketilmeli?
- 11 Alabaş nereden alınır?
- 12 Turp çeşitleri nelerdir?
- 13 Alabaş turpu nasıl ekilir?
- 14 Hamileler Alabaş yiyebilir mi?
- 15 Alabaş tohumu nasıl elde edilir?
Alabaş Yemeği nasıl yapılır?
Zeytinyağlı Kohlrabi ( Alabaş ) Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kohlrabi soyulur, büyük parçalar halinde doğranır ve yarım limon suyu ile suyun içinde bekletilir.
- Soğan ve sarımsak yemeklik doğranır, zeytinyağında kavrulur.
- Un katılır ve kavrulmaya devam edilir.
- İri doğranmış havuç eklenir, kavrulmaya devam edilir.
Alabaş nasıl tüketilir?
Çiğ olarak tüketilebildiği gibi hem yaprakları hem de yumru gövdesi pişirilerek tüketilebilir. Rendelenerek salataların içinde de kullanılabilen alabaş turpunun çorbası dahi yapılır. Hatta bu faydalı sebze çorbaların içine eklenebilir. Rendeleyip yumurta ve galeta ununa bulayarak leziz bir kızartması bile yapılabilir.
Alabaş ile neler yapılabilir?
Alabaş, portakal büyüklüğünde yenilebilir bir lahana türü. Aynı bürüksel lahanası gibi haşlanarak ya da buharda pişirilebiliyor, ayrıca turp gibi de salatalarda kullanılabiliyor. Biz balığın yanında tüketmeyi tercih ettik ve salataya çok yakıştırdık.
Alabaş kızartması nasıl yapılır?
Yapılışı
- Alabaşın dış kabuğu soyup ve lifli kısımlarını ayırın.
- Alabaşların üzerine zeytinyağı gezdirin.
- Dilediğiniz baharat karışımını kahve değirmeninde çekip alabaşların üzerine serpin.
- Bütün malzemeleri iyice harmanlayın.
- Önceden ısıtılmış fırında alabaşlar çatal geçme yumuşaklığına gelene kadar pişirin.
Alabaş fırında nasıl yapılır?
Dilimlediğiniz alabaş turpunu baharatlandırdığınız sıvı yağın içine atın ve karıştırın. Tüm turpların her tarafının yağlanmasına dikkat edin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve baharatlanan turpları tepsiye dizin. Önceden ısınmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika turplar yumuşayana kadar pişirin.
Alabaş neye iyi gelir?
Kansere karşı koruyucudur; güçlü bir antioksidan kaynağı olan alabaş özellikle akciğer ve kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır. Kilo vermeye yardımcı; oldukça düşük kalori değerleri ve lifli yapısı ile kilo vermeye yardımcı oluyor. Katarakt ve felç; oluşumunu büyük ölçüde engelliyor.
Alabaşın zararları nelerdir?
Alabaş bitkisinin bilinen ciddi bir zararı yok. Ancak, vücudun iyot emilimini azaltma gibi bir etkisi söz konusu olabiliyor. Özellikle alabaş bitkisi fazla tüketildiğinde, vücudun iyot dengesini bozulabilir. Bu nedenle diğer tüm yiyeceklerde olduğu gibi alabaş yerken de dikkatli olmalı, aşırıya kaçmamalısınız.
Alabaş uyku yapar mı?
Uyku problemi çekiyorsanız, kronik bir uyku sorununuz varsa alabaş tüketimi sizi oldukça rahatlatacaktır. Uyku problemlerinize tedavi olma açısından her gece uyumadan önce 250 gram alabaş tüketin. Zeytinyağlı salatalarda turp yerine alabaş kullanırsanız kolestrolü düşürür. Kronik uykusuzluğa birebirdir.
Alabaş nasıl saklanır?
Alabaş turpu muhafazası için geniş bir sepet ya da kutu içerisinde saplarının birbirine çok yakın olmayacağı şekilde yerleştirmelisiniz. Daha sonra üzerine kısmi olarak örtecek biçimde nemli toprak dökmelisiniz. Bu şekilde uzun süre sonra her kullanımda çok taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Alabaş ne kadar tüketilmeli?
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, bütün turpgiller gibi alabaş da vücuttaki iyot emilimini azaltıyor. Bu nedenle eğer haftada 3-4 defadan daha fazla tüketecekseniz, iyot bakımından zengin beslenmeniz gerekiyor.
Alabaş nereden alınır?
Bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içeren Alabaş sebzesi bir çeşit turp. Otu da bulunan alabaş sebzesi Türkiye’de en çok İzmir’in Ödemiş ilçesinde yetişiyor.
Turp çeşitleri nelerdir?
Her mevsim tüketilebilen turp sebzesinin üç çeşidi vardır. Bunlar yaz, kış ve sonbahar turplarıdır. Ancak ülkemizde turplar renge göre ayrılmaktadır. Bu turpların renkleri; kırmızı, siyah ve beyazdır.
Alabaş turpu nasıl ekilir?
Tohum ekim zamanı soğuk bölgelerde ilkbahar aylarında, sıcak bölgelerde ise sonbaharda yapılır. Fide ile ve doğrudan tohum ekimi ile yapılacak yetiştiricilikte daha önce 60-70 cm sıra arası mesafede hazırlanmış masuraların her iki tarafının boyun noktalarına sıra üzeri 20-30 cm olacak şekilde ekilir.
Hamileler Alabaş yiyebilir mi?
Kansızlığa iyi gelir; içerisindeki demir minerali sayesinde kansızlığa iyi gelmektedir. •Tansiyon dengeleyici olması sebebiyle kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Süt yapmaktadır; hamile ya da yeni anne olmuş kadınlar için de vazgeçilmez bir besindir. Alabaş, anne sütünün artmasına yardımcıdır.
Alabaş tohumu nasıl elde edilir?
Tohumdan üretimde ise, yumrunun üst kısmında sürgünler meydana gelmektedir. Daha sonra bu sürgünler üzerinde çiçeklenme başlamaktadır. En son ise, çiçeklenerek alabaş tohumu oluşturmaktadır. Çiçeklenen, meyve ve tohum bağlayan alabaş hasat olgunluğuna geldikten sonra hasat edilmektedir.