Marul bitkisi bol güneşi sever, azot ve humus bakımından zengin olan topraklarda yetişir. Çoğu zaman, marul bitkileri arasında 20-30 cm ve sıralar arasında 50-60 cm mesafe bırakılır. 1 hektarlık olan bir alanda (10.000 metrekare), yaklaşık 50.000 adet bitki dikebiliriz. Sık sık sulama yapmalıyız.
Contents
- 1 1 marul kaç günde yetişir?
- 2 Marul Nasıl hizli büyür?
- 3 Marul çok su ister mi?
- 4 Nasıl marul yetiştirilir?
- 5 1 kasa marul kaç adet?
- 6 Marula hangi gübre verilir?
- 7 Kış marulu ne zaman ekilir?
- 8 Göbek marul ne kadar zamanda yetişir?
- 9 Marul para kazandırır mı?
- 10 Marul tekrar verir mi?
- 11 Marulun Faydaları Nelerdir?
- 12 Kıvırcık fidesi ne zaman ekilir?
- 13 Marul en çok hangi ilde yetişir?
- 14 Kıvırcık neye iyi gelir?
1 marul kaç günde yetişir?
Marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur.
Marul Nasıl hizli büyür?
Marul organik maddeyi çok sever.Bu topraklarda hızlı gelişerek kısa sürede hasat olgunluğuna gelir.Bu nedenle fide dikiminden önce toprak yanmış ahır gübresi ile 4-5 ton/da gübrelenmelidir. Ziraat Mühendisi kontrolünde vegetatif dönem boyunca N, P ve K gübrelemesi yapılabilir.
Marul çok su ister mi?
Çimlenme döneminden hasat evresine kadar marul bol bol suya ihtiyaç duyuyor. Marulların en çok su istediği zaman dilimi ise normal hasat iriliği ile başlıyor. Bu tarihten 15 gün kadar önce başlayan ve hasada kadar devam eden su ihtiyacı, toprağın sürekli nemli tutulması ile karşılanıyor.
Nasıl marul yetiştirilir?
Marul tohumu ekimi için önce toprağın havalandırılması ve gübrelenmesi işlemi sonrasında ekim yapılacak yerin ıslatılarak toprağın tohum öncesi nemlenmesi sağlanmalıdır. Ekim işleminde toprağa tohumlar dökülür. Tohum üstüne çok az toprak koyulur ve üzerine su takviyesi yapılır. Marul enine ve boyuna gelişim gösterir.
1 kasa marul kaç adet?
Hal böyle olunca marulun kasası (6 adet) 20 TL’ye kadar çıktı. Perakendede tanesi 5 TL’yi bulan göbek marul gördük.
Marula hangi gübre verilir?
organik maddeyi çok sever. Organik maddece zengin topraklarda hızlı gelişerek kısa sürede hasat olgunluğuna gelir. Bu nedenle fide dikiminden önce toprak yanmış ahır gübresi ile 4-5 ton/da gübrelenmelidir.
Kış marulu ne zaman ekilir?
DİKİM: Tohum ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında Ağustos-Aralık ayları, dikim Eylül-Ocak aylarıdır. Hasat Ekimde başlar, periyodik olarak çok soğuk kış ayları hariç Haziran sonuna kadar devam eder. Yayla şartlarında tohum Martta ekilir, Nisan, Mayısta dikilir, hasat Temmuz-Eylül aylarında olur.
Göbek marul ne kadar zamanda yetişir?
Olgunlaşma günü ortalama 30-35 gündür. Hasat peryodu 80 – 90 gündür. Ekim zamanı İlkbahar, Sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.
Marul para kazandırır mı?
Dönüme 20 bin marul ekiyoruz. 1 hasatta haftalık 11 bin marul topluyoruz. 30-40 kuruş masrafımıza gidiyor. Komisyoncular tanesini 90 kuruş-1 TL arasında alıyor. Bize ortalama bir maruldan 50 kuruş kar kalıyor” diye konuştu.
Marul tekrar verir mi?
Aynı şekilde dilerseniz kök kısmını düzgün bir şekilde ayırdığınız marulların bu kök kısımlarını da tıpkı bir fide gibi değerlendirerek yeniden çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Fide ya da tohum alırken dikkat etmeniz gereken ise mutlaka güvenilir yerlerden bu tohum ya da fideleri temin etmeniz olmalı.
Marulun Faydaları Nelerdir?
Marul A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde yüksek miktarda lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller barındırır. Güçlü bir lif ve antioksidan kaynağı olan marul, saç ve cilt hastalıkları da dahil olmak üzere sağlık açısından pek çok faydası bulunan bir sebzedir.
Kıvırcık fidesi ne zaman ekilir?
Marul fidelerinin dikim zamanı ise eylül- ocak aylarında yapılmaktadır. Hasat işlemine ise eylül ayında başlanmaktadır. Çok fazla soğuk kış ayları haricinde haziran sonuna kadar devam etmektedir. Yayla şartları göz önüne alındığı zaman tohum mart ayında ekilir ve nisan-mayıs gibi dikim işlemi yapılır.
Marul en çok hangi ilde yetişir?
Marul hangi bölgede yetişir? Oluşum süresi kısa olduğundan bölge ayırt etmeksizin nerdeyse tüm Türkiye’de yetiştirilmesi mümkündür. Yaz aylarını serin geçiren bölgeler de de 1000 m üstü yaylalarda yetiştirilme olanağına sahiptir.
Kıvırcık neye iyi gelir?
Mineral kaynağı Demir, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve mineral yönünden zengin olan kıvırcık, vücutta metabolizma hızını arttırır. İçerdiği kalsiyum sayesinde diş ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Demir ve bakır sayesinde ise vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yardımcıdır.