Marul bitkisi bol güneşi sever, azot ve humus bakımından zengin olan topraklarda yetişir. Çoğu zaman, marul bitkileri arasında 20-30 cm ve sıralar arasında 50-60 cm mesafe bırakılır. 1 hektarlık olan bir alanda (10.000 metrekare), yaklaşık 50.000 adet bitki dikebiliriz. Sık sık sulama yapmalıyız.
Contents
- 1 Nasıl marul yetiştirilir?
- 2 Marul çok su ister mi?
- 3 Marul ne kadar sulanır?
- 4 Marul nasıl hızlı büyür?
- 5 Suda marul kaç günde yetişir?
- 6 Marul dünyada kaç ayda yetişir?
- 7 Marul hangi gübreyi sever?
- 8 1 kasa marul kaç adet?
- 9 Marul fidesi kaç günde bir sulanır?
- 10 Marul tekrar verir mi?
- 11 Marula hangi gübre kullanılır?
- 12 Tere güneşi sever mi?
- 13 Marul Maydanoz ne kadar zamanda çıkar?
- 14 Kış marulu ne zaman ekilir?
Nasıl marul yetiştirilir?
Marul tohumu ekimi için önce toprağın havalandırılması ve gübrelenmesi işlemi sonrasında ekim yapılacak yerin ıslatılarak toprağın tohum öncesi nemlenmesi sağlanmalıdır. Ekim işleminde toprağa tohumlar dökülür. Tohum üstüne çok az toprak koyulur ve üzerine su takviyesi yapılır. Marul enine ve boyuna gelişim gösterir.
Marul çok su ister mi?
Çimlenme döneminden hasat evresine kadar marul bol bol suya ihtiyaç duyuyor. Marulların en çok su istediği zaman dilimi ise normal hasat iriliği ile başlıyor. Bu tarihten 15 gün kadar önce başlayan ve hasada kadar devam eden su ihtiyacı, toprağın sürekli nemli tutulması ile karşılanıyor.
Marul ne kadar sulanır?
Marul bitkisinin toprağı her zaman nemli olmalıdır. Sulama sıklığını belirlemek için parmağınızla toprağa bastırabilirsiniz. Eğer toprak çok kuruysa su verin. Eğer toprak çamur kıvamındaysa bir süre sulama yapmayın.
Marul nasıl hızlı büyür?
Marul organik maddeyi çok sever.Bu topraklarda hızlı gelişerek kısa sürede hasat olgunluğuna gelir.Bu nedenle fide dikiminden önce toprak yanmış ahır gübresi ile 4-5 ton/da gübrelenmelidir. Ziraat Mühendisi kontrolünde vegetatif dönem boyunca N, P ve K gübrelemesi yapılabilir.
Suda marul kaç günde yetişir?
Ürünler 45 günlük periyotta yetişiyor. Akan su kültüründe ürün besini tamamen sudan alıyor. 45 gün içinde hiçbir hastalığa, hiçbir mantara, topraktan gelen bütün zararlara ve haşerelere karşı izole bir durumda. Yüzde 100 organik olarak sağlıklı yetişiyor.
Marul dünyada kaç ayda yetişir?
Marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur.
Marul hangi gübreyi sever?
organik maddeyi çok sever. Organik maddece zengin topraklarda hızlı gelişerek kısa sürede hasat olgunluğuna gelir. Bu nedenle fide dikiminden önce toprak yanmış ahır gübresi ile 4-5 ton/da gübrelenmelidir.
1 kasa marul kaç adet?
Hal böyle olunca marulun kasası (6 adet) 20 TL’ye kadar çıktı. Perakendede tanesi 5 TL’yi bulan göbek marul gördük.
Marul fidesi kaç günde bir sulanır?
Marul tohumu az ve sık sulama yapmak bitki için daha sağlıklı olmaktadır. İklim şartları ve toprak özelliği dikkate alınarak toprağın sürekli olarak nemli tutulmasına özen gösterilmelidir. Sıcak yaz aylarında, her gün marul bitkilerini sulamamız gerekmektedir.
Marul tekrar verir mi?
Aynı şekilde dilerseniz kök kısmını düzgün bir şekilde ayırdığınız marulların bu kök kısımlarını da tıpkı bir fide gibi değerlendirerek yeniden çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Fide ya da tohum alırken dikkat etmeniz gereken ise mutlaka güvenilir yerlerden bu tohum ya da fideleri temin etmeniz olmalı.
Marula hangi gübre kullanılır?
Marul tarımı yapılan arazilerde gübreleme şu şekilde yapılmalıdır; Taban gübresi olarak fosforun ve potasyumun %70′i kullanılır. Bu da dekara 12-18 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum verilmelidir. Hasattan 30 gün öncesinde geri kalan miktarlar dekara 3-4 kg fosfor ve 6-8 kg potasyum olarak uygulanmalıdır.
Tere güneşi sever mi?
Tere tohumları çimlenmeye başladıktan sonra üzerine kapatılmış olan şeffaf naylon kaldırılmalı ve direk güneş ışığına maruz kalmayacak bir noktada tutulmalıdır.
Marul Maydanoz ne kadar zamanda çıkar?
Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor.
Kış marulu ne zaman ekilir?
DİKİM: Tohum ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında Ağustos-Aralık ayları, dikim Eylül-Ocak aylarıdır. Hasat Ekimde başlar, periyodik olarak çok soğuk kış ayları hariç Haziran sonuna kadar devam eder. Yayla şartlarında tohum Martta ekilir, Nisan, Mayısta dikilir, hasat Temmuz-Eylül aylarında olur.