Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu’dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Contents
- 1 Ne kadar sıcaklıklarla lahana yetiştirilir?
- 2 Hangi aylarda kara lahana bitkisi üretilir?
- 3 Ne kadar uzun ömürlü bir lahana yetiştirilir?
- 4 Ne kadar yüksek sıcaklıklarla geççi lahanalar yetiştirilebilir?
- 5 Türkiye’de en iyi lahana nerede yetişir?
- 6 Lahana Türkiye’de nerede yetişir?
- 7 Lahana hangi ilimizde meşhurdur?
- 8 Beyaz lahana hangi ilde yetişir?
- 9 Beyaz lahana en çok hangi bölgede yetişir?
- 10 Iyi lahana nasıl anlaşılır?
- 11 Lahana hangi koşullarda yetişir?
- 12 Lahana ekimi ne zaman yapılır?
- 13 Kara lahana hangi ülkeye ait?
- 14 Elbistan lahanası kaç kilo?
- 15 Lahana Türkçe mi?
- 16 Beyaz lahananın faydaları nelerdir?
- 17 Kara lahana hangi ülkelerde yetişir?
- 18 Lahana hangi mevsimde olur?
Ne kadar sıcaklıklarla lahana yetiştirilir?
Lahana yetiştiriciliğinde, iklim etmenlerinden sıcaklığın büyük bir rolü vardır. Özellikle çiçeklenme döneminde sıcaklık daha büyük bir önem kazanmaktadır. Lahanaların baş oluşturabilmeleri için en uygun sıcaklık 15-20 C’ ye inmesi başın oluşmasına yardımcı olmaktadır.
Hangi aylarda kara lahana bitkisi üretilir?
Türkiyede kara lahana bitkisinin yetiştiği illerin başında Ordu, Trabzon, Düzce, Artvin gelir. Kara lahana Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart gibi aylarda bolca üretilir. B, C, E ve A vitaminlerini bulundurmasının yanında ek olarak kükürt, bakır, demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum minerallerini de içermektedir.
Ne kadar uzun ömürlü bir lahana yetiştirilir?
Lahana genel olarak iki senelik yaşam ömrünün ilk senesinde üretilen yoğun yapraklı baş kısmı için yetiştirilir. Serin havalar için ideal olan lahana hem ilkbahar aynı zamanda sonbahar için uygun olur. Sağlıklı büyüme için sıcaklık 4 ve 24 santigrat arasında olmalıdır.
Ne kadar yüksek sıcaklıklarla geççi lahanalar yetiştirilebilir?
Yetiştirme dönemi uzun olan geççi lahanalar için, 450-600mm’ lik bir suya gereksinim vardır. Ayrıca, yüksek sıcaklığın büyüme ve kalite üzerindeki etkisi sulama ile ortadan kaldırılabilir. Lahanalardaki en iyi gelişme ve en yüksek verim, toprakta kullanılabilir su tutma kapasitesinin %30–50’si tüketildiğinde yapılan sulama ile elde edilmektedir.
Türkiye’de en iyi lahana nerede yetişir?
Türkiye’de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde’de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Lahana Türkiye’de nerede yetişir?
Lahana ürkiye’de yetiştiği yerler: Yabani olarak Akdeniz bölgesidir. Kültürü her yerde geniş çapta yapılmaktadır. Sarı veya beyaz çiçekli, yıllık, iki yıllık ve çok yıllık, çoğu Akdeniz çevresi memleketlerinde yetişen ve yetiştirilen bir kış sebzesi. Mutedil-serin, sisli, yağışlı, rutubetli iklimleri sever.
Lahana hangi ilimizde meşhurdur?
‘En fazla lahana üretimi yapılan Samsun’da, iklimi nedeniyle yılda iki kez ürün alınıyor. Niğde’de tek üretim yapılıyor olmasına rağmen mevsim açısından baktığımızda en fazla ‘beyaz lahana’ üreten il konumundayız.
Beyaz lahana hangi ilde yetişir?
Beyaz lahana yabani olarak en fazla Akdeniz bölgesinde üretilmektedir. Özellikle Niğde ili beyaz lahana üretiminde ön plana çıkar. Akdeniz bölgesinin yanı sıra diğer kıyı bölgelerimde özellikle Karadeniz bölgesinde de beyaz lahana üretimi yapılıyor.
Beyaz lahana en çok hangi bölgede yetişir?
Lahana grubu sebzelerinden beyaz baş lahana ülkemizde özellikle de Karadeniz Bölgesi’nde yoğun bir şekilde yetiştirilen ve severek tüketilen bir sebze. Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar başlangıcı ile ilkbahar sonu arasındaki serin dönemde yetiştirilir.
Iyi lahana nasıl anlaşılır?
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Lahana hangi koşullarda yetişir?
İklim istekleri bakımında seçici bir bitki değildir. Lahana yetiştiriciliği için optimal sıcaklık 12-23 °C derece arasındadır. Tohumlar çimlenip 3-4 yapraklı olana kadar düzenli olarak sulama yapılması lazımdır. Tohumlar ekim yapıldıktan sonra 18-38 gün arasında dikime hazır hale gelmektedir.
Lahana ekimi ne zaman yapılır?
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
Kara lahana hangi ülkeye ait?
Turpgiller ailesine ait olan karalahana kalın damarlı yüzeyi geniştir. Kış sebzesi olan karalahana yaprakları lahanaya oranla daha koyudur. Ülkemizde Doğu Karadeniz bölgesinde sıklıkla yetiştirilir. Dünya da ise Uzak doğu ülkelerinden Asyalılar daha fazla yetiştirir ve tüketir.
Elbistan lahanası kaç kilo?
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yetiştirilen 50 kilogramlık lahana görenleri şaşırtıyor.
Lahana Türkçe mi?
Yeni Yunanca láχano λάχανο ‘lahana’ sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca láχanon λάχανον ‘her türlü sebze’ sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca laχaínō λαχαίνω ‘kazmak, toprağı sürmek’ fiilinden türetilmiştir.
Beyaz lahananın faydaları nelerdir?
Beyaz lahananın sağlık için 7 önemli faydası
Kara lahana hangi ülkelerde yetişir?
Ülkelere Göre Dünya Lahana Üretimi
Ülke | Üretim (Ton) | Kişi Başı Üretim (Kg) |
---|---|---|
Kuzey Kore | 644.076 | 25,149 |
Almanya | 604.331 | 7,304 |
Kazakistan | 546.081 | 29,886 |
Mısır | 525.410 | 5,389 |
Lahana hangi mevsimde olur?
Kış mevsiminde yetişen sebzeler: Kış mevsiminde sağlıklı şekilde yiyebileceğimiz birçok organik sebze yetiştirilmektedir. Bunlar arasında ıspanak, pazı, havuç, kereviz, lahana, turp, balkabağı ve brokoli gibi besinler bulunmaktadır.