Domates Sırığı Nasıl Yapılır?

Bitki 30-35 cm boylandığında bitkinin kuzeyine ve 10 cm uzağına sırık dikilir. Bölgemizde sırık domates yaklaşık 2 metre boylandığından buna uygun sırık boyu seçilir. Bu dikilen sırığa bitki gövdesi dipten 3. Yaprağın altından rafya (Bağlama ipi) ile gevşekçe bağlanır.

Domates nasıl ipe alınır?

Domatesleri askıya almak için bitki sıralarına paralel olarak ve bitkilerin 2 metre üzerinden askı telle- ri gerilir. Bu askı tellerine her bitki için ayrı ayrı olmak üzere ipler bağlanır ve aşağıya sarkıtılır. İpin alt ucu alttan itibaren 3. veya 4. yaprağın altından bol şekilde bağlanır.

Domates yetiştirirken yaprakları kesilir mi?

Domates budamaya girişmeden önce, yetiştirdiğiniz domates bitkisi için doğru budama zamanının gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Eğer bitkinizin en alt kısmında yer alan yapraklar sararmaya başladıysa, ilk çiçek açan dallarda renk değişimleri oluştuysa budama yapabilirsiniz.

Domateste uç alma ne zaman yapılır?

Domates yetiştiriciliğinde uç alma, bitkilerde büyümeyi durdurmak, meyvelerin daha iri ve çabuk olgunlaşmasını sağlamak amacıyla yapılır. Uç alma işlemi üretimin bitirilmesi düşünülen tarihten yaklaşık olarak 45-50 gün önce yapılmalıdır.

You might be interested:  Eti Yumuşak Pişirmek Için Ne Yapmalı?

Oturak domates ipe alınır mi?

Oturak domates fazla miktarda yan dal çıkarıyor ki bu istenir çünkü onlar da belli bir boyda sonlanıyorlar ve bunlardan da meyve alınıyor. Sırıkları da yandan çıkan dalları ipe alabilirsiniz ancak bu kez de meyve kalitesi düşüyor. Tek gövde halinde yetiştirirseniz daha kaliteli ürün alırsınız.

Domates kurutma nasıl yapılır?

Kesilen ve tuzlanan domatesleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Bu esnada fırınınızı 60 dereceye ayarlayın. Domateslerinizi dizdiğiniz tepsiyi fırına sürün. Yaklaşık 12 saatinizi bu işlem için ayırmanız gerekmektedir hatırlatalım.

Domatesin alt yaprakları alınır mı?

Bitki boyu 120 cm.yi aştıktan sonra alttaki yapraklar düzenli bir şekilde alınabilir. Yaprak alınmada ilk önce hasadı tamamlanmış veya hasada gelmiş meyveli ilk salkıma kadar ki yapraklar alınır. Ayrıca bitkinin birbirine gölge yapan ve bitkinin havalanmasına mani olacak yapraklar alınır.

Domates yaprağı yenir mi?

Bu yapraklar hoş kokulu, yumuşak yapıda ve evet tamamen yenilebilir özelliktedir. Sanılanın aksine domatesin yaprakları da roka, maydanoz gibi yeşilliklere benzer biçimde tüketime uygundur. Yapraklar hem lezzetli, hem de besleyicidir.

Yaprak budaması ne zaman yapılır?

Genel bir kural olarak, çeşitli aşamalarda yaprak alma uygulayabiliriz, ancak çoğunlukla hasattan yaklaşık 1,5 ay önce yapılır (yerel lisanslı tarım uzmanınıza danışın).

Domates ilk ne zaman budanır?

Budamaya başlama zamanının ne olduğunu bilmenin bir yolu, ilk açan çiçeklerin altındaki sapların ve yaprakların sararmasını beklemektir. Bu renk değişikliğini fark ettiğinde budamaya başlayabilirsin.

Tepe alma işlemi nedir?

Tepe Alma: Sürgünlerin uçtan itibaren 30-60 cm’lik kısımlarının kesilerek çıkarılmasıdır.

Her domates budanır mı?

Domatesin türü fark etmeksizin ilk çiçek kümesinin altındaki tüm emiciler ve yaprakları budamak gerekmektedir. Bunu yapmak, bitkiyi güçlü tutmakta ve merkezi gövdenin güçlü bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bitkiyi sağlıklı tutmak adına bütün bir dönem boyunca emiciler budanmalıdır.

You might be interested:  Yemek Kokuları Nasıl Giderilir?

Oturak domates nasıl dikilir?

Saksının 3 te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup domates fidesini buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince, organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır.

En iyi domates tohumu hangisi?

En verimli domates tohumu; Doğal marmande domates verimli çeşitlerden olmaktadır. Ancak, düz, kalın etli ve tatlı, lezzetli bir yapıya sahip olmaktadır. Kısımlar halinde ekim yapıldığı zaman daha çok verim alınmaktadır. Bu domates çeşitlerinde hem verimli olmakla birlikte, tüm sezon boyunca meyve alınmaktadır.

Oturak domates ne demek?

Oturak domatesi, çalı tipi bir domates türü. Yoğun yaprak oluşumu olduğundan bir salkımda 3-5 domates bulabiliyorsunuz. Meyveleri hafif yuvarlak ve parlak renkli.

Asma domates nedir?

Sera üretimi için uygun olan sırık domates tipidir. Belli bir dönemden sonra bitkinin boyuna büyümesi durmaktadır. Bunun sebebi, toprak yüzeyine çıkan fidede 2 ila 7 yapraklı boğum oluştuğunda, sürgün ucunda başkalaşım meydana gelerek çiçek tomurcuğunun oluşmasıdır.

Bitki klipsi nasıl kullanılır?

Domates klipsi takma: Bitkinin gövdesine uygun olarak adedi belirlenir ve taşıyıcı ip ile gövde plastiğin arasına gelecek şekilde klipsi kıvrık ağız uçlarını birleştirmek yeterlidir. Domates klipsi sezon boyunca bitki üzerinde durması yeterlidir. Sonrasında sökülüp tekrar takılıp kullanılır.

Tarla domatesi nasıl yetiştirilir kısaca?

Tohumların Ocak-Nisan ayları arasında ekimi yapılır. Tohumlar sıra arası 13-15 cm, sıra üzeri 1-1,5 cm olacak şekilde, 1-2 cm derinliğe ekilir ve m²’ye 2-3 gr tohum olacak şekilde hesaplanır. Domates Fideleri, 3-4 gerçek yapraklı olduğunda seyreltilirler.

Sırık domates kaç cm ara ile dikilir?

Yer çeşitlerinde bitki aralığı, 40-60 cm karık aralığı 120-160 cm arasında olmalıdır. Sırık çeşitlerde ise sıra üzeri 30-40cm, sıra üzeri 60-70 cm olmalıdır. Dikimden 10-15 gün sonra kesekler varsa kırılmalı, fide boğazı gevşekse doldurulmalıdır. Dikimi takiben 25-30 gün sonra ikinci çapa yapılır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *