Domates Budama Ne Zaman Yapılır?

Budama zamanının gelip gelmediğini tespit etmelisiniz Eğer bitkinizin en alt kısmında yer alan yapraklar sararmaya başladıysa, ilk çiçek açan dallarda renk değişimleri oluştuysa budama yapabilirsiniz.

Domateste uç alma ne zaman yapılır?

Domates yetiştiriciliğinde uç alma, bitkilerde büyümeyi durdurmak, meyvelerin daha iri ve çabuk olgunlaşmasını sağlamak amacıyla yapılır. Uç alma işlemi üretimin bitirilmesi düşünülen tarihten yaklaşık olarak 45-50 gün önce yapılmalıdır.

Domates koltuk alma ne zaman yapılır?

Domateslerde yaprağın gövdeye birleştiği yerden koltuk (sürgün) çıkar. Bu sürgünler 4-5 cm boyandıktan sonra bitkinin boşuna enerji harcamasını önlemek amacıyla temizlenir. Bu koltukların temizlenmesine koltuk alma denir. Havaların serin gittiği aylarda haftada bir, mart nisan aylarında iki defa alınmalıdır.

Domatesin verimli olması için ne yapmali?

Dekara 40 kg, taban gübresi 20 potasyum sülfat gübresi kullanılması gerekmektedir. Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır.

Domates fideleri kaç günde bir sulanır?

Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.

You might be interested:  Domates Tohum Nasıl Ekilir?

Sırık domates sırığı nasıl yapılır?

Bölgemizde sırık domates yaklaşık 2 metre boylandığından buna uygun sırık boyu seçilir. Bu dikilen sırığa bitki gövdesi dipten 3. Yaprağın altından rafya (Bağlama ipi) ile gevşekçe bağlanır. Her 30-35 cm de bir iple gövde sırığa bağlanıp bitki sırık boyunca büyütülür.

Tepe alma işlemi nedir?

Tepe Alma: Sürgünlerin uçtan itibaren 30-60 cm’lik kısımlarının kesilerek çıkarılmasıdır.

Domates koltuk alma nedir?

1-KOLTUK (SÜRGÜN) ALMA Domateslerde yaprağın gövdeye birleştiği yerden koltuk (sürgün) çıkar. Bu sürgünler 4-5 cm boylandıktan sonra bitkinin boşuna enerji harcamasını önlemek amacıyla temizlenir. Bu koltukların temizlenmesine koltuk alma denir.

Her domates budanır mı?

Domatesin türü fark etmeksizin ilk çiçek kümesinin altındaki tüm emiciler ve yaprakları budamak gerekmektedir. Bunu yapmak, bitkiyi güçlü tutmakta ve merkezi gövdenin güçlü bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bitkiyi sağlıklı tutmak adına bütün bir dönem boyunca emiciler budanmalıdır.

Domateste budama neden yapılır?

Domates yetiştirmekteki asıl amaç, bitkinin olabildiğince çok olgun meyve vermesine yardımcı olmaktır. Eğer belirsiz cinste veya “sarmaşık, sırık” cinsinde domatesler yetiştiriyorsan bitkilerini istenmeyen sürgünlerden ve yapraklardan arındırmak için budamak, tüm besinlerin domateslere gitmesini sağlar.

Domates hangi gübreyi sever?

Domates hangi gübreyi sever yerine hangi besin maddelerine ne kadar ihtiyaç duyduğuna odaklanmalıyız. Domates bitkileri için azot, fosfor ve potasyum gibi makro besinlerin yanı sıra magnezyum, kalsiyum, bor ve çinko gibi temel mikro besinlere ihtiyaç duyar.

Domatese hangi gübre iyi gelir?

Azot

  • Üre. Üre bitki tarafından direkt olarak kullanılamaz.
  • Amonyum. Amonyum toprak partikülleri tarafından kolayca bağlanır ve aşınımlara karşı daha dayanıklı hale getirir.
  • Nitrat. Bitkiler toprağa uygulanan nitratı direkt olarak alırlar.
  • Domateste Sülfat ve Klor Formundaki Azot.
  • Azot İçerikli Özel Bitki Besleme.
  • You might be interested:  Patlıcan Içi Nasıl Kurutulur?

    Domates fidesi güneşi sever mi?

    Güneşi sever. Gün içerisinde 6-8 saat güneş alabilir.

    Yeni dikilen fide kaç günde sulanır?

    Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.

    Domates kaç litre su ister?

    2.1 Su. Uygun sulama metodu (Resim 3) yüksek verim ve kalitenin elde edilmesinde temel özellik taşır. Domates açık arazide 6.000 m3/ha ve sera koşullarında 10.000 m3/ha suya ihtiyaç duyar.

    Domates ve biber fidesi nasıl sulanır?

    Bitkiye çok su verdiğiniz zaman 1 gün sulamaya ara verilmelidir. Biber nasıl sulanmalıdır. Bitki düzenli olarak yapılan sulama sistemlerinden hoşlanmakta ve bu yüzden de damlama ile yapılan sulama yöntemi biber bitkisi için en iyi sulama yöntemi olmaktadır.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *