Balkonda Salatalık Nasıl Yetişir?

İki farklı şekilde balkonda salatalık yetişmeniz mümkündür. Tohumdan salatalık yetiştirmek istiyorsanız, aktarlardan ya da tohum satıcılarından yetiştirmek istediğiniz salatalık cinsinin tohumunu elde etmeniz gerekiyor. Tohumunuzu aldıktan sonra, minik bir kap içerisine ilk olarak bu tohumun yeşillenmesini bekleyeceksiniz.
Saksınızı toprakla doldurduktan sonra toprağın orta kısmında çok derin olmayacak şekilde oyuk açın. Bu oyuğun içine dikkatlice salatalık tohumlarını yerleştirin. 1 saksı için 8-10 adet tohum yeterli olacaktır. Tohumları oyuğa koyduktan sonra üzerine yeniden toprak serpiştirin.

Balkonda salatalık yetişir mi?

Ev ortamında ya da balkonda salatalık yetiştirmek, sandığınız kadar zor bir durum değildir. Eğer az önce listelediğimiz malzemeleri temin ettiyseniz; şimdi saksıyı hazırlamakla işe başlayabilirsiniz. Saksıyı güzelce temizlemenizi rica edeceğiz; çünkü saksıda oluşan bakteriler, bitkiye zarar verebilir.

Salatalık verimli olması için ne yapılır?

Salatalık üretiminde, yağış miktarı da dikkate alınarak düzenli sulama yapılması verim de artış sağlamaktadır ve doğru sulama yöntemi de oldukça önemlidir. Sulama veya yağışlardan sonra oluşan kaymak tabakasını önlemek için toprağın gevşetilmesi gerekmektedir. uzun ekim nöbeti uygulanmaktadır.

Salatalık güneşi sever mı?

Hıyarın direkt güneş ışığı isteği azdır. Ancak ışık miktarı ve süresinin azalması hıyar bitkilerinde erkek çiçek oluşumunu artırır. Işık miktarının 6000-8000 Lux, ışıklanma süresinin de 12 saatten fazla olması dişi çiçek oranını artırır.

You might be interested:  Brüksel Lahana Hangi Mevsimde Yetişir?

Salatalık nasil hizli buyur?

Bir saksıya maksimum 10 adet tohum koyun. Salatalık tohumlarının üzerine hafifçe toprak ekleyin. Toprağı çok fazla bastırmamaya özen gösterin. Bu sayede daha hızlı ve çabuk büyürler.

Salatalık yerde yetişir mi?

Kabakgiller familyasına dahil olan salatalık, tek yıllık bitkiler arasında yer alıyor. Hem açık arazide hem de serada hıyar yetiştirilebiliyor.

Salatalık hangi gübreyi sever?

Salatalığın ticari gübre isteği, tınlı bir toprakta uygulama yapılması gerekmektedir. Dekara saf madde olarak 5 veya 10 kg Azot, 4 veya 10 kg Fosfor, 6 veya 10 kg Potasyum ve 4 veya 6 kg Kalsiyum verilmesi gerekir. Ekimden önce mutlaka hayvan gübresi atılması gerekmektedir.

Salatalık kaç günde bir sulanır?

Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Böylece bu dönem esnasında fazla sulama yapılması beraberinde bitkinin sararmasına (boğulmasına) neden olmaktadır. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.

1 kök salatalık kaç kilo verir?

7 ) Salatalık : Ortalama 25 adet tohum kullanılır. Kök başına 1 kg verimden 25 kg verim.

Salatalık suyu sever mi?

Salatalık, suyu çok sever ama her bitkide olduğu gibi salatalıkta da fazla su, köklere zarar verir. Doğru nem seviyesini tutturmak için, dört su akıtma deliği olan plastik saksı mükemmel bir seçim olacaktır.

Salatalık çok Sulanırsa ne olur?

Salatalık bitkisinin, düşük sıcaklıklarda üşüme ve yüksek sıcaklıklarda mantari hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla aşırı su kaybı nedeniyle gelişimi gerilemektedir.

Salatalık fidesi kaç günde çıkar?

işlenmiş toprağa salatalık(hıyar) tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.

You might be interested:  Kereviz Yaprağı Ile Ne Yapabilirim?

Salatalık kaç derecede donar?

-Hıyar 0.5-5°C arasında üşür ve -2°C de bitki donar. Çimlenme için optimum 20-22°C sıcaklık gerekir. Hava sıcaklığı ve optimum olarak gündüz 21-25°C, gece 15-18°C olmalıdır.

Salatalık tohumu kaç günde çıkar?

Nemli bir bez veya su içinde 3 gün içinde tohumunuz çimlenecektir. Bahçede, tarlada salatalık yetiştirecekseniz, bir gün önceden suda beklettiğiniz tohumlar 8-10 gün içinde çimlenecektir.

Salatalık fidesi kaç derece soğuğa dayanır?

Düşük sıcaklıklarda kök gelişmesi zayıf olur, toprak suyunu rahatlıkla alamaz. Opt. Su alma aralığı 15-25 C’dir. Seralarda 20 C’nin üstünde havalandırma yapılmalı. 35C’nin altına düşürülemiyor ise gölgeleme yapılmalıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *